Már több alkalommal számoltam be a Hírmondóban olyan kiváló teljesítményről, mely Herceghalomban élő személyekhez kapcsolódik. Joggal büszkélkedhetünk azzal, hogy sok művész, neves sportoló lakik a településen. Több évre visszamenően emlékezhetünk nemzeti ünnepeinken, vagy egyéb rendezvényeken Bereczki Dorottya fellépéseire. 2015 advent utolsó vasárnapjának szórólapján nem kis meglepetésre Bereczki Csaba nevét olvashattuk a műsorban, akinek pánsíp játékát élvezhette a KEK közönsége. Miért éppen pánsíp és mióta játszik ezen a hangszeren? – kérdezem Bereczki Csabát.

Először ezzel a hangszerrel egyik nagybátyámnál találkoztam, elvarázsolt ennek a hangszernek az egyszerűsége és csodálatos hangzása. Első hallásra beleszerettem. Mivel más hangszereken is játszom, azt gondoltam, gyerekjáték lesz megtanulni pánsípozni. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Akkor döntöttem el, hogy keresek egy pánsíptanárt, ami nem volt egyszerű, mert Magyarországon nagyon kevesen játszanak ezen a hangszeren. Mindez 2012-ben kezdődött. Sikerült tanárt találni, vagy autodidakta módon kezdett hozzá? Netán Dorottya segítségével? Először magamtól kezdtem tanulni, de rájöttem, hogy segítségre lesz szükség. Sikerült kapcsolatot teremtenem neves pánsíp művészekkel, akikkel a mai napig kapcsolatban vagyok, és segítenek a fejlődésemben. Nagyon sokat segít Dorottya is, jó tanácsokat szokott adni, mert neki jóval kifinomultabb a zenei hallása, mint nekem. Van, hogy ő kísér gitáron, mert a pánsíp egymagában kevés, egy árva hangszer. Van egy jó barátom, akinek a lánya szintén közreműködik zongorán a kíséretek lejátszásában, kidolgozásában. Ha ők nem érnek rá, keresek olyan internetes oldalakat, ahonnan zenei alapokat tudok venni, letölteni. A nyilvánosság előtt is szoktak együtt zenélni Dorottyával? Ha igen, akkor várható, hogy meglepik a herceghalmiakat egy közös fellépéssel.

Igen, szoktunk néha együtt zenélni, ha időnk engedi. Van egy kis zeneszobánk, ott szoktunk gyakorolni. Nem tartom kizártnak, hogy ha lesz rá lehetőség, együtt is játsszunk a lányommal Herceghalomban. Már többször zenéltünk együtt abban az egyházi közösségben, ahova tartozunk. Mikor van ideje gyakorolni? Többnyire munka után hétköznapokon, és hétvégeken. Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne gyakoroljak. Sokszor éjfélig is gyakorolok, de 1–2 órát minden nap biztosan. Ez nagy türelmet igényel a családom és a szomszédaim részéről is. Például amikor Dorottya tanulna, ugyanis szerinte két szinttel feljebb, és füldugó használata mellett is tisztán hallatszik, ha pánsípozok. Így is meghallja és megjegyzi, ha félrecsúszik egy-egy hang. Bizonyára tudja, hogy Herceghalomban többen is foglalkoznak zenével. Elképzelhetőnek tartja, hogy egyszer megalakul egy herceghalmi zenekar, melynek vezető hangszere a pánsíp? Igen, tudom, hogy nagyon sok tehetséges zenész él Herceghalomban. Lehetségesnek tartom egy „földi” zenekar megalakulását, bár nem a pánsíppal az élén. Én nem tartom magam művésznek, de a zene iránti szeretet fontos helyet foglal el az életemben. Ez legyen a jövő zenéje. Köszönöm, hogy időt szakított rám és elmondta a történetet. További sikereket kívánok Önnek és kedves lányának is.