HoneybeastHoneybeast platina- és háromszoros aranylemezes[1] magyar akusztikus együttes, mely vegyesen több stílusú rock és funky zenéket játszik. A jelen felállásban 2011-től működik, bár történetét – némileg eltérő formációban és néven – 2005-ig vezeti vissza. Első nagy sikereit az együttes 2010-ben érte el, majd a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójának szereplőjeként szerzett országos ismertséget.

2009-ben már Honeybeast néven léptek fel a Sziget Fesztiválon.[2] Az első igazi átütő sikert 2010-ben a Portugál című daluk hozta meg: az MR2-Petőfi Rádió Top 30-as listáján a harmadik helyig jutott, a videóklip a YouTube-on több százezres nézettséget ért el.

2011 a nagy változások időszaka: Kiszin Miklós a Ganxsta Zolee és a Kartelben basszusgitározott tovább, helyére Lázár Tibor került. A zenekar egy billentyűs-vokalistával is kiegészült Kővágó Zsolt (DreyelandsAt Night I Fly) személyében, Czutor Anett énekesnőt pedig a rendkívül sokoldalú, korábban death metal frontember és a Balkán Fanatikban rappelő, majd a Kőbányai Zenei Stúdió növendékeként profi jazzénekesnővé avanzsáló Tarján Zsófia váltotta (itt, a Póka Egon vezette intézményben ismerkedtek meg Kővágó Zsolttal, így került Zsófi a Honeybeast élére). 2012-ben Hegyi Olivér kézzel rajzolt animációs klipet készített az Isten álma című dalra, melyet nagy sikerrel játszott az MTV, a számot az MR2-Petőfi Rádió. A 2013-ban megjelenő legújabb daluk a Portugál folytatásának is tekinthető, erősen közéleti témájú Maradok, mely azonnal nagy sikert aratott a rajongók körében, és jelölték a 2014-es Fonogram díjra "az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele" kategóriában.

A zenekar "A legnagyobb hős" című dala a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar selejtezőjén a 435 pályázó közül a legjobb 30-ba, ezáltal A Dal c. műsorba került, és három adáson át közönségszavazással a döntőig, a legjobb 8-ig jutott, ahol azonban a zsűri már nem adott lehetőséget a legjobb 4-be, és ezáltal az Eurovíziós Dalversenybe kerülésre. Ettől függetlenül az év egyik legnagyobb slágerévé vált: a MAHASZ 2014-es eladási toplistáján az első helyig jutott, YouTube-on több milliós nézettséget ért el, és rotációba került a Class FM-en és a legtöbb magyar zenei rádióadón.

2014 őszén jelent meg a zenekar második nagylemeze A legnagyobb hős címmel a Gold Record gondozásában, rajta 12 dallal, köztük az Egyedüllel, melyet az X-Faktor extra produkciójaként mutattak be, és amely a zenekar második legnépszerűbb és legismertebb dalává vált. A Maradok című Fonogram-jelölt szerzeményt is ekkor fedezte csak fel a magyar rádiók többsége, A legnagyobb hőssel és az Egyedüllel együtt így három daluk futott párhuzamosan kiemelt rotációban a kereskedelmi rádiókban. A Honeybeast turnéra indult, több mint száz koncertet adtak 2014–15-ös időszakban.

2015-ben jelölték újabb Fonogram díjra az év dala kategóriában A legnagyobb hőssel. Ugyanebben az évben Bencsik Kovács Zoltánt Artisjus-dijban részesítik.

Harmadik nagylemezük Bódottá címen jelent meg, melynek albumbemutató koncertjén a zenekar megkapta A legnagyobb hősért járó Aranylemezt. A lemez Hetes című dala a Petőfi rádió 29. helyén nyitott, és eljutott a 2. helyig.

 

forrás:wikipedia